18 Haziran 2014 Çarşamba

İkili Opsiyon Türleri Nelerdir?

İkili opsiyon yatırımı, belli bir hisse senedi, para birimi, emtia veya endeksin belirli bir zaman içerisinde yükselmesi veya düşmesi üzerine yapılan tahminlere göre gerçekleştirilmektedir. İkili opsiyon yatırımında fiziki bir alım – satım söz konusu değildir ve yalnızca fiyatın düşmesi – yükselmesi üzerine tahminler yapılır. Aynı zamanda ikili opsiyon yatırımında alım – satım işlemleri sonucunda yüksek kazanç elde edilebilmektedir.

İkili opsiyonda üç çeşit opsiyon türü bulunmaktadır. Bunlar; aşağı/yukarı opsiyon, temas opsiyonu ve aralık opsiyonu.

Aşağı/Yukarı Opsiyonu: 

Aşağı/Yukarı Opsiyon ana prensip olarak vade bitiminde seçilen aktifin başlangıç değerinden yukarı veya aşağı olup olmayacağının ön görülmesidir. Çeşitler arasında en popüler olan opsiyon türü bu opsiyondur. Bu opsiyon türü ile ticaret yapılırken; traderlar herhangi bir aktif değeri için dolum süresine kadar daha önceden belirlenmiş kullanım fiyatının üzerinde mi yoksa altında mı olacağını öngörmekteler. Ticareti yapılacak olan aktifin belirli bir zaman sonra kullanım fiyatının yükseleceği öngörülüyorsa alım opsiyonu alınmalıdır. Aynı şekilde aktifin belirli bir zaman sonra kullanım fiyatının altına düşeceği öngörülüyorsa da satım opsiyonu alınmalıdır.

Temas Opsiyonu: 

Temas Opsiyonu kullanılan ticarette ise temel alınan ilke, forex piyasası temellerine dayanmaktadır. Temas opsiyonunda traderlar, ticareti yapılacak aktifin önceden belirlenmiş kullanım fiyatına dolum süresinden önce herhangi bir zaman içerisinde temas edip etmeyeceğini öngörmektedir. Trader doğru öngörüde bulunmuş ise opsiyon işlemi kar ile sonuçlanacaktır. İşlem sonucunda genellikle % 75 – 81 arasında bir kar elde edebilir.

Aralık Opsiyonu: 

Son olarak Aralık Opsiyonu ise; traderların opsiyon dayanak varlık fiyatının dolum süresine gelindiğinde daha önceden belirlenmiş zaman diliminde olma ihtimalini doğru bir şekilde öngörebileceklerini sınayan türdür. Aralık opsiyonu yüksek getirisi olan bir türdür. İşlemin başarı olması sonucunda % 75 – 81 arasında bir kar elde edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder